LR Colostrum Liquid 3x 125 ml
Kolostrum, inak mledzivo ,je prvé mlieko kravy. Zásobí mláďa všetkým, čo potrebuje. Pri výrobe produktov Colostrum sa používa výhradne nadbytočné mlieko od kráv z európskych chovov. Všetky spracovateľské kroky prebiehajú v Nemecku. Okrem kvalitatívnej kontroly LR každý spracovateľský krok produktov LR LIFETAKT Colostrum pravidelne sleduje aj SGS Inštitút Fresenius.
Mledzivo je jedinečným zdrojom mnohých komponentov obranných imunitných mechanizmov (Ig a leukocyty), rastových faktorov a ďalších protizápalových a imunitne aktívnych zložiek. Bovinné kolostrum je asi 100x potentnejšie vo svojom biologickom účinku a obsahuje mnohonásobne viac Ig než kolostrum ľudské .Navyše je veľa kľúčových ingrediencií kravského kolostra, ktoré sú molekulárne zhodné s tými, ktoré boli nájdené v kolostre u ľudí Je známych viac ako 37 rôznych imunitných faktorov bovinného kolostra, medzi ktoré patria už spomenuté imunoglobulíny všetkých základných tried – IgA, IgM, IgG a IgE, laktoferín, PRP – colostrinín, peroxidázy, interferóny, cytokíny a lymfokíny, lyzozým, inhibítory tripsínu a proteáz, TNF, oligo- a polysacharidy, fetoproteíny, glykoproteíny a množstvo ďalších (Ushijima a kol., 1990).
IMUNOGLOBULÍNY
Imunitný systém dokáže rozpoznať cudzorodé látky (antigény). Aby sa proti nim bránil, vytvára si organizmus vysoko špecializované protilátky – imunoglobulíny. Tie sú pripravené na jednej strane viazať a likvidovať zárodky, ktoré už do organizmu prenikli, alebo na druhej strane cudzorodé látky iba označia a pripravia ich tak na likvidáciu inými komponentami imunitného systému.
Organizmus dokáže vyrábať päť druhov imunounoglobulínov :
IgM sa vyskytuje prakticky výlučne v krvnej plazme. Pri vniknutí cuzorodej látky do krvného riečišťa sa aktivuje ako prvý, preto je označovaný tiež ako skorá protilátka. Je obzvlášť účinný pri infekciách vyvolaných vírusmi a tropickými parazitmi (napr. malária).
IgG (gamaglobulín) je prevládajúcou protilátkou imunitného systému (85%) a podporuje predovšetkým neutralizáciu baktérií, ktoré už prenikli do organizmu. IgG ako jediný imunoglobulín prestupuje z materskej krvi do krvného obehu ešte nenarodeného dieťaťa a zaisťuje tak obranu novorodenca proti infekciám dokonca aj po pôrode. Táto ochrana trvá až do doby, kým sa nezačne tvorba vlastných protilátok.
IgA je hlavnou protilátkou nachádzajúcou sa vo vonkajších sekrétoch (sliny, črevné šťavy alebo slzy). Jeho podiel na celkovom množstve protilátok je asi 17%. Predstavuje prvú obrannú líniu pri napadnutí baktériami a vírusmi na povrchu slizníc,napr. v nose, žalúdku a čreve. IgA sa dostáva do mlieka kojacej matky, ktorá tak môže predávať svoje obranné látky ďalej dieťaťu.
IgD je jedným z povrchových antigénov zrelých B buniek, má úlohu pri aktivácii B lymfocytov. Zvýšené hladiny IgD sa objavujú v gravidite, pri alergických ochoreniach a chronických infekciách.
IgE je úzko špecializovaný a hrá úlohu pri obrane proti hlístovým infekciám a pri alergiách. IgE je preukázateľný už v nepatrnom množstve.
PRIRODZENÉ RASTOVÉ FAKTORY – v kolostre sa nachádzajú tiež tzv. prirodzené rastové faktory. Ovplyvňujú látkovú výmenu, majú priaznivý vplyv na imunitný systém a podnecujú organizmus k zvýšenej tvorbe vlastných imunoglobulínov.
Kolostrum obsahuje napr. rastový faktor IGF-1, a to v najvyššej koncentrácii, akú je možné v prírode nájsť. Podporuje rast a obnovu buniek. Ďalšie rastové faktory dokázané v kolostre, TGF-A a TGF-B, podporujú tvorbu a rekonštrukciu RNA a DNA a regeneráciu svalového tkaniva. Rast pokožky stimulujú tkanivovo pôsobiace rastové faktory (EGF).
LAKTOFERÍN – Laktoferín je jednou z najvýznamnejších známych antivirových a antibakteriálnych látok. Je to bielkovina viažúca železo, môžeme ho nájsť na povrchu slizníc a v krvnom sére. Prírodný laktoferín je súčasťou hovädzieho kolostra a nachádza sa aj v primárnom ľudskom mlieku. Chráni organizmus pred mnohými ochoreniami, kvasinkovými infekciami, rakovinovými nádormi a vírusom HIV, ktorý spôsobuje AIDS. Laktoferín bráni množeniu baktérií, a to odoberaním železa, ktoré je priamo nevyhnutné pre ich množenie. Môže sa tiež priamo viazať na bunkovú membránu baktérií, čím ich neutralizuje. Pri početných klinických experimentoch bolo zistené, že laktoferín pôsobí proti vírusu HIV a cytomegalovírusu viac ako iné imunoglobulíny. Silnú antivírusovú aktivitu pozorovali aj v súvislosti s papilomavírusmi, vyvolávajúcimi rakovinu krčka maternice a syndróme chronickej únavy. Pomáha tiež pri liečbe poranení mozgu.
CYTOKÍNY – Kolostrum obsahuje viaceré skupiny cytokínov: najdôležitejšou sú interleukíny – slúžia ako koordinátori vzájomnej funkcie imunitných buniek. Interleukín-10 (IL-10) má tlmiaci účinok na vysokoaktívne choroboplodné zárodky. Interferóny sú odolné voči kyselinám, vysokým teplotám, chránia predovšetkým pred vírusovými infekciami. Vyvolávajú tiež zabrzdenie rastu nádorových buniek (Bocci a kol., 1991). Podobný protinádorový účinok má aj TNF-alfa, čo vyplýva už z jeho názvu. Významným faktorom v kolostre je TGF-beta, ktorý je hlavným cytokínom zodpovedným za krvotvorbu, navodzuje množenie a dozrievanie prekurzorov červených aj bielych krviniek.
VITAMÍNY – Kolostrum obsahuje rôzne vitamíny: vitamín A, thiamin (B1), riboflavín (B2), pyridoxín (B6), kobalamín, kyselina listová, vitamín C, cholekalciferol (D3), tokoferol, ubichinón (Q10). Pri ochrane organizmu je dôležitý komplex vitamínov skupiny B – má pozitívny vplyv na nervové vlákna a pôsobí proti stavom vyčerpania a stresu. Napomáha tiež pri tvorbe krvi a urýchľuje zotavovanie sa po chorobe.
MINERÁLNE LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY – Kolostrum je bohatým zdrojom aj minerálnych látok a stopových prvkov. Všeobecne sa za najdôležitejšie stopové prvky považujú: chróm, železo, fluór, jód, kobalt, meď, mangán, molybdén, selén, kremík, vanád, zinok a cín.
VOĽNÉ AMINOKYSELINY – Kolostrum disponuje 26 rôznymi AMK. Obsahuje všetky esenciálne AMK.
POLYPEPTIDY BOHATÉ NA PROLÍN – V kolostre sa nachádzajú tiež polypeptidy bohaté na prolín. Jednou z nich je colostrinín (PRP). PRP na jednej strane povzbudzuje hypoaktívny imunitný systém a na druhej strane tlmia jeho prehnanú odpoveď.
ENZÝMY – Kolostrum obsahuje ako jediný známy prostriedok výživy tzv. „enzým nesmrteľnosti“ telomerázu. Telomeráza vyrába nové konce chromozómov, ktoré DNA stráca pri replikácii a zabraňuje tak skracovaniu chromozómov pri bunkovom delení. Ľudské bunky bez aktívnej telomerázy strácajú po určitom počte replikácií schopnosť delenia. Aj keď od telomerázy nemôžeme očakávať nesmrteľnosť, niektorí vedci predpokladajú, že by so spolupôsobením rastových faktorov v kolostre mohla docieliť spomalenie starnutia organizmu.
Nemá praktický zmysel snažiť sa pochopiť biologické vlastnosti všetkých jednotlivých zložiek kolostra. Každá zložka prispieva k celkovému účinku a výsledkom tejto synergie všetkých ingrediencií je ochrana mladého, ale aj dospelého organizmu pred infekciami. Stimulácia a správne naprogramovanie imunitného systému a stimulácia všetkých ostatných orgánov k rastu a regenerácii je nevyhnutná k správnemu fungovaniu nášho organizmu.
Pre pochopenie klinickej aplikácie kolostra je dobré si uvedomiť, že nástupu takmer všetkých infekčných a degeneratívnych ochorení, vrátane rakoviny a srdcovocievnych ochorení, predchádza alebo ich priamo sprevádza pokles funkcie imunitného systému.
Vybrané zložky
- obsahuje 100 % tekutého kolostra a je to prírodný produkt z čistého mledziva
Špeciálne vlastnosti
- vysokokvalitné
- netučné
- bez kazeínu
- nepasterizované
- bez rezíduí antibiotík, anabolických androgénnych steroidov
- bez pridaných farbív a konzervačných látok
Cieľová skupina
Muži a ženy všetkých vekových kategórií.
Oblasti použitia
- pre celkový dobrý pocit na priamu spotrebu
Certifikáty: Certifikované SGS INSTITUT FRESENIUS.
Upozornenie
Skladujte v suchu a chlade. Po otvorení uchovávajte v chladničke a spotrebujte do 16 dní od otvorenia.
Odporúčané dávkovanie
1x denne jedna odmerka naplnená po značku (= 8 ml), užívajte samostatne alebo zapite vodou alebo ovocnou šťavou. Nemiešajte s teplými nápojmi.
Zloženie: Kravské kolostrum (mledzivo), odtucnené a zbavené kazeínu.
Nutričné hodnoty | V 100 ml | V dennej dávke (8 ml) |
Energetická hodnota (kJ/kcal) | 131 / 31 | 11 / 3 |
Tuky | < 0,5 g | < 0,5 g |
– z toho nasýtené mastné kyseliny | 0 g | 0 g |
Uhľohydráty | 2,6 g | < 0,5 g |
– z toho cukor | 2,6 g | < 0,5 g |
Bielkoviny | 4,0 g | < 0,5 g |
Soľ | 0,18 g | < 0,01 g |
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.